RM1200 untuk BR1M 3.0 tahun 2014 tidak kesampaian

Ipoh: Kerajaan akan meningkatkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) tahun depan, kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah hari ini.

Beliau berkata kenaikan itu, yang akan dicadangkan dalam Bajet 2014 pada Oktober, adalah untuk menunaikan janji kerajaan kepada rakyat.

Menurut beliau, Kerajaan juga bercadang untuk memasukkan BR1M sebagai satu inisiatif di bawah dasar jaringan keselamatan sosial dan melaksanakan program rasionalisasi subsidi.

“Kami sedang mengkaji untuk meningkatkan BR1M seperti yang kita janjikan kepada rakyat.

Kami sedang mengkaji untuk meningkatkan sehingga maksimum RM1, 200 mungkin untuk empat, lima tahun dari sekarang. Jadi untuk tahun depan, kami hanya meningkatkan sedikit, “katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka Aidilfitri beliau di sini.

Ahmad Husni yang juga Ahli Parlimen Tambun, berkata sistem subsidi perlu diselaraskan dengan sewajarnya untuk memastikan bahawa ia benar-benar akan memberi manfaat kepada kumpulan sasaran.

Sementara itu, satu lagi kumpulan fokus yang mewakili kerajaan negeri telah ditubuhkan untuk memberi input mengenai Bajet 2014, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan.Beliau berkata penubuhan kumpulan fokus ke-16 telah diputuskan di mesyuarat Majlis Kewangan antara Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan Menteri Besar dan Ketua Menteri.Kumpulan fokus akan bertemu akhir bulan ini untuk membincangkan pandangan kerajaan negeri, katanya.

“Orang ramai juga digalakkan untuk memberi pandangan dan cadangan mereka kepada bajet hingga 31 Ogos melalui pelbagai saluran seperti surat dan memorandum.”Jika memorandum itu adalah panjang, kami mungkin meminta kebimbangan orang untuk pergi ke Putrajaya untuk menerangkan kepada kami,” kata beliau sambil menambah bahawa kementerian itu juga mengumpul antara 20 dan 30 wakil dari agensi-agensi berkaitan, sektor swasta, badan bukan kerajaan untuk memberi pandangan mereka mengenai bajet. – Bernama

One Response
  1. November 19, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge