Pembikin video beraya dengan anjing ditangkap

PETALING JAYA, 31 Julai – Polis hari ini menahan Maznah Mohd Yusof, seorang wanita yang hangat diperkatakan kerana telah membikin video meraikan Hari Raya dengan tiga ekor anjing peliharaannya. Video tersebut menjadi kontroversi baru-baru ini selepas dimuat naik oleh seseorang ke dalam Youtube.

 

Chetz menghina Islam dengan video beraya dengan anjing

Chetz menghina Islam


Ketika dihubungi The Malay Mail Online, Latheefa peguam yang mewakili Maznah Mohd Yusof mengesahkan penangkapan wanita berusia 38 tahun yang juga dikenali sebagai Chetz, adalah berkaitan dengan video kontroversi tersebut.

“Dia di Bahagian Jenayah Komersial Bukit Aman,” kata Latheefa, merujuk kepada ibu pejabat  polis Malaysia.

Menurutnya  polis telah menahan Maznah kerana didakwa melanggar Seksyen 298A Kanun Keseksaan.

“Pegawai penyiasat telah mengesahkan dia ditangkap kerana kesalahan di bawah S298A Kanun Keseksaan,” Latheefa kemudian menulis dalam mesej teks, merujuk kepada pegawai penyiasat itu.

Ketika dihubungi, polis menjelaskan bahawa mereka sedang menyiasat Maznah di bawah Akta Hasutan dan Seksyen 298 Kanun Keseksaan.

Seksyen 298 jatuh di bawah tajuk “mengucapkan kata-kata, dan lain-lain, dengan niat sengaja untuk melukakan perasaan keagamaan mana-mana orang”.

Jika sabit kesalahan di bawah Seksyen 298, Maznah boleh menghadapi hukuman penjara sehingga satu tahun atau denda atau kedua-duanya.

Semalam, Maznah menafikan bahawa dia bertujuan menghina Islam dengan membuat video yang dipaparkan dengan tiga anjing beliau.

“Saya tidak mempunyai niat untuk merendahkan Islam, saya telah mula membuat video hanya untuk keseronokan tetapi kemudian memutuskan untuk ‘mendidik’ orang luar pada anjing dan kebersihan,” Maznah  dipetik sebagai berkata oleh laman berita Mynewshub.com.

Sumber : Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge