Kewangan : Kenapa kita perlu takaful / insurans ?

Kenapa kita perlukan takaful/insurans?

Kenapa kita perlukan takaful? Bila masa kita nak guna takaful itu?
Badan masih sihat, tak sakit, kenapa pula mau ada perlindungan takaful?
Ruginya bayar bulan bulan tapi tak claim apa apa pun.

Mungkin inilah soalan-soalan yang berada dalam minda apabila bercakap mengenai takaful.
Betul..kalau tidak sakit atau tidak perlu masuk hospital, buat apa perlukan takaful..
ataupun kita mungkin tidak terlibat dalam kemalangan, jadi buat apa perlukan takaful?..

Atau pun ALASAN ANDA UNTUK TIDAK MEMPUNYAI TAKAFUL KERANA SYARIKAT TEMPAT ANDA KERJA TELAH SEDIAKAN PERLINDUNGAN YANG SECUKUPNYA UNTUK KEPERLUAN ANDA?.. dan ini membuatkan anda rasa rugi untuk mendapatkan perlindungan tambahan?..

Insurans/Takaful boleh mengurangkan beban anda dikala berlaku perkara yang tidak diingin

Kenapa perlu ada insurans/takaful

Fikir Kembali?

KEJADIAN INI TIDAK AKAN BERLAKU SEKIRANYA PERLINDUNGAN INSURANS DI TEMPAT KERJA ANDA MENYEDIAKAN KEMUDAHAN YANG CUKUP UNTUK KEPERLUAN PENUH ANDA.

Biar saya jelaskan kenapa kita perluakn perlindungan takaful. Ini merupakan persediaan ketika kita di landa musibah. Contohnya penyakit-penyakit kritikal, kemalangan dan akhir sekali sekiranya kita meninggal dunia.

Insurans/Takaful boleh mengurangkan beban anda dikala berlaku perkara yang tidak diingin

Kenapa perlu ada insurans/takaful

Untuk MASALAH KESIHATAN, sebenarnya kita ada pilihan sama ada nak dapatkan rawatn di hospital kerajaan atau pon di hospital swasta. Tapi sekirnya kita di beri piliahn untuk memeilih hospital untuk mendapatkan rawatan,saya yakin semua org mesti akan memilih untuk ke hospital swasta.. sebab apa?..kerana perkhidmatan cepat,selese,tak perlu tunggu lama-lama, wad pun best, da tv, ada aircond lagi. Bukan nak kata hospital kerajaan tak bagus, Cuma kalau kita ada pilihan,apa salahnya kita pilih tempat yang seles bagi kita.

Kos..memang la kos hospital swasta mahal, masuk 2-3 malam pon bil sampai beribu-ribu.. tapi sekiranya anda di beri tawaran untuk pihak lain bayar bil hospital itu untuk anda, mampu kah anda menolak tawaran tu??.. itu lah gunanya perlindunagn takaful..semua itu tak mustahil,memang kos-kos rawatan akan di tanggung..kalau kena bayar pun, cume 10% kos ko-takaful,itu sahaja.. itu pun punya had limit maksimun yang anda perlu bayar hanya RM 1,000..sekiranya bil kos rawatan hospital berjumalah RM 25,000, anda hanya perlu bayar RM1,000 sahaja..jika nak dibandngkan dengan kos asal sebanyak RM 2,500 iaitu 10% daripada RM 25,000.. berbaloikan??..

Insurans/Takaful boleh mengurangkan beban anda dikala berlaku perkara yang tidak diingin

Kenapa perlu ada insurans/takaful

KEMALANGAN..kes ini lagi berat..lansung tak sempat nak plan apa-apa lagi dah. Yelah kita pun dah terlantar kat hospitalkan, kalau dah termasuk hospital kerajaan, kita boleh minta untuk dihantar ke hospital swasta (panel takaful) yang kita nak..tak ada masalah, lagipun, pihak hospital boleh gunakan ruang yang ada untuk pesakit lain..kaan senang tu..

Kos perubatan untuk kes kemalangan lagi berat dan kos nya semestilah tinggi. Masa tu,kita dah tau apa dah, yang pening dah tentu ahli keluarga kita..nak fikir korek duit dari bank..ahli keluarga, kawan-kawan atau mungkin kene huatang.. kan susah tu..jika di beri perlindungan takaful, dah tentu kita ada backup masa-masa kecemasan macam ni..

Insurans/Takaful boleh mengurangkan beban anda dikala berlaku perkara yang tidak diingin

Kenapa perlu ada insurans/takaful

Meniggaldunia..yang ini bukan untuk pencarum, sebab masa dapat duit dah tak boleh buat apa-apa dah. Cuma yang bagusnya duit itu berguna untuk ahli keluarga kite seperti isteri/suami, anak, ibu-bapa dan juga untukmembayar segala hutang-piutang anda..

Sekuarang-kuarang nya,tidak lah anada meninggal kan beban yang berat di bahu mereka untuk terus hidup tanpda anda. Lebih-lebih lagi kalau isteri tidak bekerja, tidak ada sumber kewangan lagi dah.. memang susah laa nak teruskan hidup dalam tempoh 2-3 bulan tu.

Biasanya duit pampasan (beserta simpanan) boleh juga digunakan untuk membayar hutang bank, rumah atau kereta..tidak lah nanti semua keperluan itu di sita..mana anak-anak dan keluarga anda nak tinggl nanti? Pelajaran mereka pula macam mana? Dah lah meninggal kan mereka,di tambah beban lagi..

Sekiranya ditakdirkan kita sihat dan panjang umur, apabila sampai tempoh matang, kita akan dapat pulangan wang tunai hasil simpanan yang ada (cash value). Cuba bayangkan jika kita mencarum dalam tempoh 30 tahun, berapa banyak simpanan kita dalam tabung takaful. Semua duit tu boleh kita gunakan untuk belanja seharian setelah pencen. Bila ditambah dengan duit KWSP dan lain-lain simpanan, memang kaya la.

Insurans/Takaful boleh mengurangkan beban anda dikala berlaku perkara yang tidak diingin

Kenapa perlu ada insurans/takaful

Semua tu boleh dikecapi dengan syarat kita mulakan langkah sekarang. Kalau ambik perlindungan insuran masa muda, lagi rendah bayaran premium. Sebab apa murah…sebab risiko untuk dapat penyakit masih rendah. Kalau ambik masa umur dah meningkat, tinggi la bayaran premiumnya, sebab mungkin kita dah ada penyakit yang berisiko…seperti sakit jantung, kencing manis (diabetes), darah tinggi dan banyak lagi.

Atas sebab-sebab inilah, saya rasakan amat mustahak bagi kita untuk ada perlindungan takaful. Lupakan sekejap pakej insuran syarikat dan pakej perubatan untuk pekerja kerajaan. Kita semestinya boleh memilih dan membuat keputusan, jadi buatlah keputusan yang bijak. Ini adalah pelaburan masa panjang, sistem pelaburan sekali dengan pakej perlindungan untuk kesihatan dan kos rawatan.

Insurans/Takaful boleh mengurangkan beban anda dikala berlaku perkara yang tidak diingin

Kenapa perlu ada insurans/takaful

Jangan berkira sangat untuk labur RM150 sebulan, demi perlindungan untuk masa depan. Kita tak boleh nak jangka apa yang akan terjadi esok, tapi kita boleh ‘plan’ apa yang kita nak untuk esok (falsafah).

Ada yang kata, buat apa dapat duit kalau kita dah meninggal, bukannya boleh merasa duit tu. Ayat tu memang betul, tak dinafikan…tapi macam yang dinyatakan sebelum ni, macamana untuk kos rawatan semasa kita masih hidup tapi dalam keadaan sakit; tak boleh kerja dan duit simpanan dah habis?

Insurans/Takaful boleh mengurangkan beban anda dikala berlaku perkara yang tidak diingin

Kenapa perlu ada insurans/takaful

Dan bagaimana pula dengan kehidupan anak-anak dan isteri kita? Adakah kita telah meninggalkan mereka dengan jumlah simpanan yang mencukupi???…fikir-fikirkanlah……Siapa yang nak bayar tu? Tepuk dada, tanya poket.
[ideabox]
Untuk mendapatkan penjelasan lanjut mengenai perkara di atas boleh menghubungi saya di talian
019 8219236 Arieon Maison atau emel saya di aerieon_29[@]yahoo.com.[/ideabox]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge