Kenapa perlu buat pinjaman?

Kenapa buat pinjaman?
– Sebab anak masuk universiti

– Sebab anak dapat sakit jantung

– Sebab anak nak kahwin

Kenapa perlu pinjam jika anda boleh mengelakkannya dari awal.
Pinjaman boleh dielakkan jika anda merancang kewangan untuknya sejak dari kecil.

Bagaimana jika kita mati?
Adakah wang tunai yang kita ada mencukupi untuk keperluan anak-anak kita.
Siapakah yang akan menjaga mereka.

Tapi sekalipun kita ada wang tunai yang banyak di tangan berapa lamakah proses untuk mendapatkannya. Setahun,dua tahun, lima tahun atau sepuluh tahun. Ada kes yang sehingga 20 tahun baru pengagihan wang tunai selesai.

Saya yakin pasti ada yang berada di luar sana yang pernah mengalami keadaan dimana terpaksa menjual rumah kediaman bagi mendapatkan wang untuk membiayai kos perubatan anak mereka yang berusia 2 tahun kerana menghidap penyakit jantung berlubang. Situasi ini boleh dielakkan jika sebaik sahaja anak itu lahir kita merancang kewangan untuknya dengan memberikan perlindungan insurans atau takaful.

Jika diperhatikan budaya menabung di kalangan bumiputera masih rendah. Kalangan ibu bapa bumiputera tidak banyak yang merancang kewangan mereka.Keadaan ini harus diubah. Kerana jika ibu bapa sudah meninggal apakah yang akan terjadi pada anak mereka. Dengan adanya program ini ia mempercepatkan proses tuntutan dan pengagihan wang kepada anak-anak.

Sertai program menabung dengan syarikat AIA.
Dividen tahunan, pampasan jika berlaku kematian dan kecacatan kekal pada anak, dan juga jika anak mendapat sakit kritikal.

Jangan biarkan anak kita mewarisi ketidakmampuan kita. Rancanglah kewangan untuk anak kita.

Komen untuk maklumat lanjut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge