Kawasan Esccom dibolosi penculik

Kawasan Esscom diserbu lagi oleh penculik

Satu kumpulan lelaki bersenjata yang tidak dikenali telah menyerbu sebuah pusat peranginan di Timur Sabah dan menculik pelancong wanita China dan seorang pekerja berbangsa Filipina pada malam tadi.

Serbuan penculik di Semporna

Para tetamu dibiarkan meniarap di belakang meja terbalik selepas lelaki bersenjata memasuki Singamata Reef Resort di negeri Malaysia timur Sabah.

Ia merupakan kes penculikan yang terbaru yang menyasarkan warga asing bagi membuat permintaan wang tebusan.

Pengurus hotel , yang hanya ingin dikenali sebagai Vicky , berkata terdapat 5-6 orang yang bersenjata telah menyerbu masuk hotel pada jam 10.30 malam Rabu dan seterusnya meninggalkan hotel tersebut bersama dengan tebusan menggunakan bot dalam tempoh beberapa minit sahaja.

Pagi hari Khamis, semua 61 tetamu – 59 daripada mereka dari tanah besar China – telah memutuskan untuk meninggalkan resort. Sepuluh pelancong baru yang baru tiba pada hari Khamis memutuskan untuk tinggal, katanya.

Seorang pengajar menyelam tempatan dan seorang pekerja hotel yang berpangkalan di Beijing mengesahkan penculikan itu, berkata ia adalah kali pertama hotel tersebut menjadi sasaran.

Liu Dongyuan , timbalan konsulat di konsulat China di Kuching , Malaysia, berkata wanita China itu sedang bercuti dengan beberapa rakan-rakan.

“Konsulat kami sedang dalam perjalanan ke tempat kejadian, ” katanya melalui telefon . ” Polis Malaysia juga sedang melancarkan gerakan mencari dan menyelamat. ”

Liu Quan, Konsulat China di Kuching, telah bercakap secara langsung kepada Ketua Polis Sabah dan mendesak pihak polis untuk menjalankan usaha menyelamat dengan kadar segera , kata Liu Dongyuan .

Serbuan penculik di Semporna Gambar lain menunjukkan anggota polis berpakaian seragam dengan senapang dan peluru jaket segera memeriksa kawasan hotel selepas serbuan itu. Polis tempatan tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen serta-merta.

Dalam kes penculikan yang berlaku di Semporna yang lepas, seorang pelancong Taiwan telah ditembak mati sebelum isterinya diculik pada November tahun lepas .

 

Isterinya kemudian diselamatkan oleh pasukan keselamatan Filipina dari wilayah pulau Filipina selatan Sulu.

Konsulat China di Kuching,Sarawak telah mengeluarkan amaran di laman webnya pada hari Khamis , menggesa pelancong China untuk mengambil langkah berjaga-jaga apabila bercuti di kawasan itu. Pelancong yang mempunyai soalan atau permintaan untuk bantuan digalakkan menghubungi konsulat di 006012-8861953 .

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge