Chetz Yusof mendakwa hampir diserang kerana video

[yt video=”fAH3MuvIOek” width=”560″ height=”340″ /]
PETALING JAYA: Wanita yang membuat video kontroversi menyambut Hari Raya dengan anjing beliau telah mendakwa bahawa seorang imam cuba untuk menyerang beliau di hadapan rumahnya pada hari Rabu lepas tetapi telah dihalang oleh pihak polis.

Maznah Mohd Yusof, 38, yang dikenali sebagai Chetz Togom, memberitahu The Star Online bahawa dia telah membuat laporan polis pada hari Selasa ke atas pengguna media sosial memuat naik video di YouTube dan membuat tuduhan terhadap beliau.

Beliau juga mendakwa telah menerima ancaman bunuh melalui SMS.

“Polis berada di rumah saya selepas menerima laporan yang saya buat apabila imam tiba, dan berdiri di luar pintu lalu menjerit pada saya,” dakwa Chetz, yang telah disoal siasat oleh Suruhanjaya Multimedia (SKMM) dan Komunikasi Malaysia ketika dihubungi.

Beliau berkata imam tersebut terpaksa dihentikan oleh pihak polis dari menyerang beliau.

“Saya terkejut bahawa seorang imam boleh bertindak seperti ini,” kata beliau.

“Polis telah menasihatkan saya untuk mengadakan sidang akhbar untuk menjelaskan mengenai video tersebut. Saya tidak mempunyai niat untuk menghina Islam,” katanya.

Chetz menjadi bualan media sosial selepas video beliau meraikan Hari Raya dengan anjing-anjing itu tiga tahun yang lalu telah dimuat naik di YouTube pada hari Isnin.

Klip video selama 104 saat, bertajuk Video Menghina Islam 1 Hari di Hari Raya menunjukkan Chetz yang tinggal berhampiran masjid meraikan hari raya bersama tiga ekor anjing belaannya. Video tersebut menggunakan Takbir Raya sebagai muzik latar.

Beliau juga dilihat membasuh kaki mereka dan memberi mereka makan kuih raya (cookies).

“Agama anda agama saya. Ia bukan tanggungjawab saya jika anda menyalahtafsirkan mesej yang saya cuba untuk menyebarkan dalam video itu,” Chetz menjawab kepada pengguna Facebook yang ditanya sama ada dia berasa seronok mempersendakan agamanya atau ingin meningkatkan jangkauan perniagaannya.

Video itu telah dilihat lebih daripada 35,000 kali setakat ini. Ia telah menerima banyak komen daripada pengguna Youtube yang memarahi beliau kerana video tersebut.

Sumber : TheStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge